Stoom afblazen

editorial r2d1Vorige week ging ik met een pesthumeur de deur uit voor een lange duurloop. Mijn man en ik hadden net ruzie over ons klusproject: de trap. Nou ja, ‘ons’. Mijn man heeft de vloerbedekking eraf gehaald en de schilder doet de rest. En je weet hoe dat gaat met klussen: het valt altijd tegen. Het duurt drie keer zo lang en kost twee keer zo veel als je verwacht. En vooral dat eerste werkt behoorlijk op mijn zenuwen. Ik werk thuis en het geluid van een verfbrander en schuurmachine leidt nogal af als ik de blaren op mijn vingers tik om een deadline te halen. Tel daar bij op dat de schilder niet komt op de dagen dat hij zou komen en wél op dagen dat hij niet zou komen en ik word een nerve wreck. Zo een die alle irritaties opkropt en er in één keer uitgooit. En dat gebeurde toen ik net mijn hardloopkleding wilde aantrekken en mijn echtgenoot zei dat we dit weekend echt moeten beslissen of de trap lichter of donkerder moet.

“Ik word gek van die trap. En van de troep (oh god, ik klink als een verwende Gooische vrouw) en het wordt niet ineens moohooooi.” Boze ogen kijken me aan. “Stel je niet zo aan. Je laat mij alles opknappen. En hoezo niet mooi? Ik vind het toevallig wel mooi.” En zo kibbelen we door tot we besluiten dat het beter is als ik even stoom ga afblazen. Met een dikke donderwolk boven mijn hoofd ren ik de straat uit. Mijn benen lijken van pap. Ik kan beter omdraaien, dit wordt helemaal niks. Niets ervan. Je gaat gewoon door. Deze discussie met mezelf duurt 5 kilometer. In de duinen zuig ik mijn longen vol met zilte zeelucht. Langzaam vult mijn lichaam zich met energie en lost de donderwolk op. De volgende 13 kilometer ren ik met een glimlach over het strand. Of ik mezelf nu wil opladen of wil ontladen, hardlopen geeft altijd nieuwe energie. Goedgemutst kom ik thuis. “Zeg schat, je hebt helemaal gelijk. We doen de trap gewoon wit.”

Dit editorial schreef ik voor Run2Day Magazine #1.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>