Ren je zen

Ik las laatst een interview met een filmster die elk jaar drie maanden in een ashram in India verblijft om rust te krijgen in z’n hoofd. Nu lijkt mij dat ook heerlijk, elk jaar drie maanden naar India, maar er moet natuurlijk ook geld verdiend worden. En ik ben niet zo goed in stilzitten en mediteren. Ik krijg juist rust in mijn hoofd als ik mezelf flink in het zweet werk. En daarvoor hoef ik niet naar India, ik trek gewoon m’n hardloopschoenen aan.

Samengeknepen billen
Helaas lukt het niet elke keer om met een leeg hoofd thuis te komen. Sommige hardlooprondjes ben ik alles behalve zen. Zoals maandagmorgen. Na vijf kilometer kreeg ik zo’n last kreeg van m’n buik en darmen dat ik met samengeknepen billen naar huis sprintte en mezelf vervloekte voor de croissants, champagne, wijn, taart, brie en chocola die ik het weekend naar binnen heb gewerkt. Domme trut! Je weet dat jouw prikkelbare darm daar helemaal niet tegen kan! Thuis op de wc spreek ik mezelf streng toe. In de laatste trainingsweken kun je je geen uitspattingen veroorloven! Je trekt de teugels van je eetregime weer strak aan!

Boeddhabeeld
Twee dagen en liters water en thee en louter maaltijden met fruit, noten, gegrilde vis en gestoomde groenten later loop ik in de duinen. De zon schijnt, een zacht zeebriesje geeft verkoeling en met elke stap die ik zet lijkt het of ik lichter word. Het voelt alsof ik over het schelpenpad zweef met een serene blik zoals die van het Boeddhabeeld dat in m’n toilet staat. Thuis vlieg ik de trap op en stap met een grote glimlach onder de douche.

Paniek
Als ik even later met frisgewassen haren m’n laptop aanzet belt een opdrachtgever: ‘Wil je dat artikel waar we het laatst over hadden alsnog schrijven? De deadline is volgende week.’ ‘Ja natuurlijk, leuk’, hoor ik mezelf zeggen terwijl ik in m’n agenda kijk en me afvraag hoe ik in godsnaam de interviews tussen de andere deadlines en afspraken moet plannen. Als ik ophang voel ik lichte paniek. Weg zen. Morgen maar een uur eerder opstaan. Gelukkig is een rondje hardlopen makkelijker te plannen dan een reis naar India. En goedkoper.

Deze blog is op 30 augustus 2012 gepost op viva.nl.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>