De eerste keer

‘Je eerste keer vergeet je niet’, wordt er wel gezegd. Nu ben ik die eerste keer inderdaad niet vergeten, al is m’n eerste hardloopwedstrijd een stuk beter bijgebleven.

Krachten sparen
Het was de 10km tijdens de marathon van Rotterdam. In een roze Puma trainingsbroek liep ik naar het startvak terwijl mannen en vrouwen in tights me inhaalden, druk bezig met hun warming up. Ik vroeg me af of ik ook heen en weer over de Lijnbaan zou rennen, maar besloot dat het beter was m’n krachten te sparen omdat ik die wel eens heel hard nodig zou kunnen hebben. In het startvak stonden mensen te dribbelen en druk te pielen met hun horloge. Mijn hart begon sneller te kloppen. Iedereen ziet er zo profi en getraind uit. Ga ik de finish wel halen? Wat als ik het niet red?

Bloedheet
Na het startschot liet ik me meevoeren met de massa. De zon was flink gaan schijnen en ik had het bloedheet. De drinkpost die met bordjes werd aangekondigd zag er uit als een oase. Ik ontdekte al gauw dat al rennend uit een kartonnen bekertje drinken ook training vereist. De sportdrank klotste in m’n gezicht en over m’n shirt. Ik veegde m’n mond af en liep met plakkende handen en nog meer dorst verder. De eerste helft zat er op en ik vroeg me af of ik in hetzelfde tempo moest doorlopen of zou versnellen. Omdat ik geen idee had hoe lang ik een hoger tempo zou volhouden, besloot ik gestaag door te lopen. Op de Coolsingel perste ik er op de deinende beats en aanmoedigingen van het publiek een korte eindsprint uit en finishte net binnen het uur. Ik had geen idee of ik een goede prestatie had neergezet, maar ik had het gedaan. Thuis stapte ik moe maar voldaan onder de douche.

Oefenen
Eigenlijk was m’n eerste wedstrijd net als die andere eerste keer. Ik wist niet goed wat ik kon verwachten en wat ik precies moest doen. Maar ik voelde dat het met nog wat oefenen vanzelf beter én leuker zou worden.

Deze blog is op 20 september 2012 gepost op viva.nl.

Foto: Rotimes

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>