10 dingen die 10 jaar hardlopen me hebben gebracht

running_kopenhagenToen ik net begon met hardlopen had ik geen idee wat het voor me zou betekenen (ik kon alleen maar denken: OMG wat is dit zwaar!) en welke deuren er open zouden gaan, persoonlijk maar ook professioneel. Een paar sneakers aantrekken en naar buiten gaan om een rondje te gaan hardlopen, is een van de beste dingen die ik voor mezelf heb gedaan. Nu snap ik dat niet iedereen zo enthousiast is over hardlopen, maar ik gun iedereen iets waar je hart letterlijk en figuurlijk sneller van gaat kloppen en je helpt en verrast in je leven.

1. Kracht
Toen ik net begon met hardlopen, telde ik de minuten tot ik weer mocht wandelen. Als ik twijfel of ik iets wel kan dan weet ik dat ik het gewoon moet proberen. Mijn lijf en geest zijn sterker dan ik denk.

2. Zelfvertrouwen
Als ik voor een nieuwe uitdaging sta en het liefst met mijn hoofd onder de dekens wil blijven liggen dan geef ik mezelf een schop onder mijn kont en zeg tegen mezelf: je hebt een marathon gelopen dus dit kun je ook.

3. Geduld
Geduld is niet bepaald m’n sterkste eigenschap. Als ik iets wil, wil ik het NU. Maar 5 km, 10 km of een (halve) marathon loop je niet zo maar. Daarvoor moet je heel veel stappen zetten. Het gaat niet om pace, maar patience.

4. Genieten van het moment
Ik heb geleerd (of eigenlijk: ik leer nog steeds) om me minder te focussen op het resultaat en meer te genieten van de weg ernaar toe. De weg is een stuk langer dan de finishlijn.

5. Een goed humeur
Na een rondje hardlopen voel ik me altijd beter. Hoe moe, verdrietig, boos of gestrest ik ook ben.

6. Respect voor en vertrouwen in mijn lichaam
Als ik hardloop en luister naar mijn voetstappen, adem en hart dan besef ik hoe geweldig het is hoe alles werkt en dat m’n lijf dit kan. Oké, en dat ik er vaker naar moet luisteren.

7. Tijd
Een moment voor mezelf. Om stoom af te blazen en mezelf op te laden. Om gewoon te ‘zijn’ en de tijd te vergeten.

8. Creativiteit
Als ik loop krijg ik ruimte in mijn hoofd voor oplossingen en ideeën, of om iets van een andere kant te bekijken.

9. Mooie plekken
Die mooie zonsopgang, die twee prachtige zwanen, dat adembenemende uitzicht. Ik had het allemaal gemist als ik niet m’n hardloopschoenen had aangetrokken.

10. Geluk
Tel bovenstaande punten bij elkaar op en vermenigvuldig met de runner’s high.

Deze blog is op 3 april gepost op glowmag.nl.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>